VELi YILMAZ

Çaresizsen Çare Sensin

Sorunsuz bir hayat beklememelidir, bu eşref – i mahlûkat. Sorunun büyüklüğü altında ezilmemelidir çözüm üretmekte mahir olan, adına İnsan denen, düşünebilen, Allah'ın düşünme armağanını kafasında taşıyan, armağana layık olmuş olan bu canlı.
*
Arkasını dönüp gidemez, çaresizce bekleyemez. Yollar aramalı, öneriler dinlemeli, aklına sorular yönetmeli, yönelttiği soruların cevaplarını aramalı.
*
Doğru yanıtları alabilmek için işe yaramaz yanlışları kaldırmalı. Yanlışların içinde doğruları bulabilmek, gerçeği tutabilmek için, çarenin yine kendi olduğunu anlamalıdır insan.
*
Çaresizlik kavramının yalnızca kavram olduğunu, çare sözcüğünün ise dinamizm, hayatın cansuyu olduğunu bilmelidir insanoğlu.
*
Çare sözcüğüne çelimsiz bir yargıyla bakmamalı, esas gizil gücü hissiyatın da taşımalı insanoğlu.
*
Ben buradayım demeli ürettiği çarelerle selam durmalı çaresizlik enkazı arasında, çare olarak ürettiği genç fidana, fidanlara. Çözüm yolu sensin, çözüm yolu senin içinde, zihninde estirdiğin yöntemler penceresinden baktığında görünmekte.
*
Çaresizliği yolcularsın içindeki çare. Çare vedalaşsın çaresizlikle, ev sahibi benim desin misafir olan sen.
*
Karanlıkları dağıt zihninden o yükü at bedeninden. Berraklaşsın zihnin, hafiflesin bedenin.
*
Zihninde sörf yapsın adeta düşünceler, dev dalgaların ürettiği köpüğün üstünde. Öyle hızlı ilerlesin ki çözümler ulaştırmak için çareye, derdest olmuş çaresizlik, bertaraf olmuş olsun dingin zihninde.
*
Buğulanmış gözlerle bakma artık oraya buraya, ışıldasın artık yumurta akı kadar parlak gözlerin.
*
Seçimi yapmıştır artık zihnin, zihninde yeşerttiklerin.
*
Uç vermiştir artık yemyeşil fidanlar, tasalanmaya gerek yok, adına çaresizlik denen argümanın ardından.
*
Ağlamak, sızlanmak yakışmıyor sana, mert olan adama, çarenin peşinde koşan, bana aitsin diyen insana. Yeni yollar oluşturmalı insan, yeni yolların peşine revan olmalı, çare adına çarenin ardında.
*
Bulmaya çalışmalı çareyi, zorlamalı orayı burayı, tıklatmalı kapıyı pencereyi, bulamıyorsak şayet, büyük balığı koyabilmek için büyük heybeyi, o halde yine çare var ve yine çare sende, seninle birlikte.
*
Bu defa daha küçük balıklarla yetinmek, bir çeşit çaredir aslında. Büyük dev adımlar yerine, çapınla mütenasip daha küçük adımlar aslında.
*
Çaresizlik değildir küçük adımlarla başlamak yeni hayatına. Çalıştıkların, çabaladıkların, emeklerin düşünme ki zayi olmuştur aslında. Çaresizliklerin panzehirini biriktirdin sen aslında.
*
Büyük adımlara başladığında, çaresizlik karşısında pek tabi ki yakıt olacak onlar sana. Bu bir pes etmişlik değildir.
*
Çarenin aslında stratejik, matematiksel güç biriktirebilme yöntemini tanımlar, bu durumsallıklar aslında.
*
Çare; çaresizlik karşısında projedir, plandır, metottur yol ve yöntemdir insana. Plan ve proje üreten mağlubiyeti tatmayacağını bilmelidir, bir düşünen eşref – i mahlûkat aslında.

*
Bu durumun farkına varabilmeli ve farkını fark ettirmelidir, Allah'ın akıl denen armağanını taşıyan insanda.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *