VELi YILMAZ

Kınalı Eller

Sıradanlaşma ile özgünlük savaşının yaşandığı bir dünyadayız artık.
*
Neden mi? bu tespitin içeriğini biraz açarsak; her şey makineleşmiş; her şey hızlı tüketilip ve hızlı üretilir bir hale gelmiştir.
*
Örneğin eski taş değirmenler dere kenarında çağlayan su sesi eşliğinde kuş cıvıltılarının arasında, modern çağ dediğimiz makineleriyle baş etmeye çalışmakta, çabalamaktadır.
*
Ve o, Anadolu Kadını, annesi, ninesi kınalı elleriyle değirmenin mücadelesinde, değirmen ile birlikte sıradanlığa karşı durabilmektedir.
*
Maalesef bunca çabaya karşıt biz bugün bu büyük üretim ve tüketim alışkanlığı içinde aslında çok yalnızızdır.
*
Çokluğun içinde kaybolan bireyleriz. Lakin taş değirmen, taş değirmene türküler yakan o kınalı eller öyledir.
*
O türküler; çağlayan derelerde, esen rüzgârlarda, hep var olacak, var olmayı sürdürecektir.
*
O taş değirmende, taş değirmenin şarkılarını söyleyen al yazmalı, elma yanaklı annelerin, ninelerin türküleri, dilden dile dolaşan ve kulaklarda çınlayan, pırıl pırıl birer akan deredir.
*
O türküler az olanı, özgünlüğü ve nitelikli olanı temsil eder. Taş değirmen ve taş değirmenin ürettiğini, kınalı elleriyle taşıyan o insanlar aslında duruluğun, saflığın temsilcisidir.
*
İçtenliğin hüküm sürdüğü, samimiyetin, gerçekten samimiyet olduğu, dostluğun riyadan uzak olduğu, yemin edilmeye ihtiyaç duyulmayan bir dönemi temsil eder, o kınalı eller.
*
O taş değirmen, taş değirmenin sesine eşlik eden rüzgarın sesi, kuşların sesi ile bütünleşmiş kınalı ellerin sahiplerinin sesi, müthiş bir birlikteliktir.
*
Çünkü;
Hava bir başka güzeldir, taş değirmenden gelen ses farklı bir tınıdır. Onun için özlem duyulur, sevgi beslenilir, o taş değirmene, kınalı ellere ve onların tüm ürettiklerinedir.
*
Yaşamış olanlar ve yaşananlar, berrak bir dere gibi akmaktadır, geçmişten geleceğe ve o kınalı eller yadigârdır, armağandır gelecek nesillere.

Not: Yazıda kullanmış olduğum resim ödüllü fotoğraf sanatçısı Gümüşhaneli Mustafa Zengin’e aittir. Kendilerine göstermiş olduğu anlayıştan ötürü teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum..

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *