VELi YILMAZ

Geçmişten Günümüze Bıçak Bileme

Mutfakta, işyerlerinde, bir dönercide, AVM’de kullanılan günlük yaşantımızın bir parçası halindeki bıçaklar bazen kullanılmaz hale gelebilirler. Bu sorunu ortadan kaldırabilmek için ‘’bileme’’ işlemi gereklidir.
Bıçak bileme işlemi bir sanat görselliği kadar önemli detaylara haiz bir işlemdir. Basit bir iş görünerek bıçak işlemini hafife almak ileride kullanıcıya da zarar verebilir.
Bıçaklar ancak doğru bilendiği takdirde işlev görebilmektedir. Bileme işi ise maharet kokan eller sayesinde gerçekleştirilebilir.

Bıçağın özünde bulunan madde mutlaka iyi çelikten seçilmelidir. Kırılma, yanma ve diğer etmenlerle karşı karşıya kalınmaması adına bıçaktaki çelik önemli bir unsur olarak görülmelidir.
Bıçak bilenirken en önemli aparatların başında masat gelir. Masatı kullanacak kişi ise ustalık kokan bir işlemle bu işi yaparak ancak kullanıcıları memnun edebilirler.
Masat kullanımı yapan kişinin doğru işlem yaptığına dair kanıt ise  bıçağın keskin kısmının masat aralığında 15 – 20 derece mesafesinde tutarak dipten uca doğru bıçağı kendi ağırlığı içerisine çekebilmektir.
Bıçak bileme sanatı geçmişten günümüze önemini hiç kaybetmemekle birlikte işin esas üzerinde durulması gereken konu ise bıçak ağzı kalınlığının 4 ila 6 mm aralığında bulunacak olan bir incelmenin söz konusu olduğudur.
Taşlama ve bıçak bileme makineleri bıçak bileme işinde asli unsur olarak bulunur. Taşlama yapılırken soğuk su miktarı oldukça fazla olmalıdır, bu işlem yapılmıyorsa bileme makinesi de kullanılabilir.
Bıçak bileme işlemi yapıldıktan sonra temizliğinin de bıçağın yapısına uymayan maddelerle yapılmaması son derece önemlidir. Bıçağın uzun ömürlüğü bu etkene de bağlı kalmaktadır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *