VELi YILMAZ

Çatal, Kaşık, Bıçak Polisaj İşlemleri

Günümüzde mutfakta sıklıkla kullandığımız çatal, âşık, bıçak zamanla yıpranarak kararma veya paslanma yapabilmektedir. Bu mutfak malzemelerinin paslanması veya kararması durumunda polisaj, diğer ismiyle parlatma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemler sonrasında çatal, kaşık veya bıçaklarınız ilk gün ki gibi olacaktır. Parlayacak ve yeni gibi olacaktır.
Çatal, bıçak veya kaşıkların parlaması ve eskisi gibi yeni olması için yapılacak bazı polisaj işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler için makineler olduğu gibi bazı ekipmanlar da bulunmaktadır. Mutfak malzemelerinin üretilmiş oldukları malzemeye göre ekipmanlar da değişiklik göstermektedir. Polisaj yapılacak olan mutfak ürünlerinin çelik, zamak, alüminyum, pirinç, v.b ürünlere göre farklılık göstermektedir. Bu yapım ürünlerine göre polisaj; donyağı, keçeler, dikişli bezler, koton fırçalar, cilalar ile polisaj işlemleri yapılabilmektedir.
Diğer Parlatma Türleri Nelerdir?
Yukarıda belirttiğimiz şekilde makineler sayesinde toplu bir parlatma yapılabilmektedir. Ayrıca evinizde kendi imkânlarınızla da basit polisaj işlemleri uygulayabilirsiniz.
Çamaşır Deterjanı İle Polisaj; Kararmış çatal, bıçak ve kaşıkları etkili bir yöntem olan çamaşır deterjanı ile hazırlayacağınız bir kür sayesinde parlatabilirsiniz. Öncelikle kararan mutfak eşyalarınızı bir kaba koyarak su ile doldurulması gerekmektedir. Suyun içerisine çamaşır suyu ekleyerek kaynatılmaya başlatılır. Biraz kaynadıktan sonra ılık su ile durulanır ve temiz bir bez ile kurulanır. Bu yöntem evde yapabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri olmaktadır.
Sirke ile parlatma işlemi; Mutfak malzemelerinizi geniş bir kabın içerisine koyduktan sonra su ile doldurun, daha sonra suyun içerisine bulunması kolay olan ve ayrıca fiyat olarak hesaplı olan sirkeyi göz kararı doldurunuz. Daha sonra bir miktar beklenildikten sonra ılık su ile durulayıp silmeniz gerekmektedir. Bu işlem sayesinde kimyasal olmadan doğal yöntem ile kararmış olan mutfak malzemelerinizi, ilk gün ki gibi parlatacaktır.
Karbonat ile parlatma; Kaşık, çatal, bıçak gibi mutfak malzemeleri üzerinde kararmalar ve özellikle lekeler varsa karbonat ile hazırlanan kür sizlere yardımcı olacaktır. Hazırlanacak kür için, bir kabın içerisine karbonat atılır. Daha sonra karbonatın üzerine bir miktar sirke dökerek elde edilen karışım ile mutfak malzemelerinizi güzelce ovalayınız. Son olarak da bol su ile durulayarak sirke ve karbonattan arındırılır. Daha sonra kurumaya bırakılır. Malzemelerin üzerinde su lekeleri kalabilir. Bu durumda ise bir bez ile silerek bu lekelerden de kurtulabilirsiniz.
Limon Kabuğu ile parlatma; Ön hazırlık gerektirmeyen bir yöntem olan bu uygulamada, limon kabuklarını teker teker tüm mutfak malzemelerine sürerek uygulayabilirsiniz. Ancak bu yöntemde farklı olarak, ovaladıktan sonra beklemeden hemen durulanmalı ve daha sonra kuru bir bez ile silinmelidir. Teker teker uygulanmasından dolayı uzun süren bir işlemdir. Ancak etkili bir yöntemdir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *