VELi YILMAZ

Hatasız Kul Olmaz

İnsan hataları ile vardır. Eksikleri ile birliktedir yaşamın içinde. Yarımlarını tam, yanlışlarını doğru yapmak üzere sınavdadır adeta. Yarımları tamsa, doğruları tamsa ne işi vardır bu yalan dünya'da.
*
Çok çalışmak için gelir eşref – i mahlukat bu dünyaya. Çalışan hata yapar, çalışılan yerde hata olur, çalışılan yerdir kulun hatalarının bol olduğu yer.
*
Art niyete dayanmayan, kastı bünyesinde barındırmayan, yanlışın adıdır hata dedikleri. Hatayla suç farklı terazilerde tartılır, ölçümleri farklıdır.
*
Hata ya da kaza bilerek yapılmaz, hatayı yapan bir iç çeker, kanadığını hissettiği yüreğinden. Hatayı yapan bir duygu derinliğinin dehlizine dalar birden.
*
Belki hıçkırarak ağlar derinden. Gözyaşları sağanağı yanaklarının üstünde ya da yüreğinin derinliklerinde.
*
Hüznün ifadesidir bu, yanlışlığın yaptım hatamı kabul ettim, eziliyorum demenin ayan beyan karşılığıdır.
*
İfadesini bulduğu noktadır bu. Yanlışı doğruluyorum demenin, iyiniyetli dayanağının, açık bir tezahürüdür bu.
*
Bir yanımızı tam yapmak için önemli bir adımı ifade eder, hatalarımızla karşılaşmak. Bir olgun olma ifadesidir bu, karşılaşmada yüzünün kızarması, boğazına ayva takılmış gibi olmalar, elini nereye koyacağını bilememeler, ayaklarının bedenine fazla geldiğini düşünmeler.
*
Sonra bir söz verirsin kendine bir daha asla, bu asla sözcüğü, yeni güne merhaba ve yanlış yaptıklarını bırak bir kenara, ama notlarının arasına demektir, bu aslında.
*
Zaman zaman hatırla o notları ve o hataları, zira ikinci hata hata değil, tam da bir büyük gaf ve suç olacaktır, öncelikle kendi gözünde, daha sonra diğerlerinin gözünde, düşlerinde.
*
Hatalarını görmek bilmek ve kabul etmek de bir erdemdir. Kendi kendinle barışık olmak demektir.
*
Hatanı dürüstçe kabul etmek, ukalaca kaf dağının ardında kendini görmek değil, ayakları suya eren bir yaklaşımı temsil eder. Hatayı kabul edip benimsemek, hatanı söyleyene de ciddi bir saygıdır aslında.
*
Hatanı gösteren sevgi duyuyor sana, eksiksiz olman için çalışıyor senin adına. O halde hatanı gösteren kişi senin yanında.
*
Hatanı düzelt diyen kişi erdemli insan görmek istiyor karşısında. Adab – ı erkân – ı bilen, doğruların yanlışlarından çok olan kişi olsun istiyor, ata mertebesinde başında taç taşıyan bu erdemli insan aslında.
*
Eğitiliyorsun evladım, öğrenim görüyorsun çocuğum diyor sana. Suç işlemediğini sürece bizlesin, bizimlesin diyor kendini bilen insana.
*
Hata bir kez yapılır ve bir kez söylenir insana, demektedir bu bilge insan sana. Hatalarını düzelt bir silkin, ağırlıklarını bırak, daha bir insani değerlere revan ol diyor bu bilge yaşlı adam kendini bilen insana.
*
Üzme ki üzülme, yaptığın iyiliği söyleme diyor, erdemli bir yaklaşımla, başında taç taşıyan bu yaşlı atan sana.
Huzuru yakala hatalarını bırak arkada. Hatasız insan yoktur Allah'ın yarattıkları arasında.
*
Ne kadar düzeltirsek hataları, o kadar yaklaşırız sevginin mükemmelliğine, erdemli yaşamın doğruluğuna.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *